Kilpon pakliuvusią lūšį gelbėjo penki vyrai

2013-04-15, 13:41
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Šeštadienį Šalčininkų rajone, Rūdninkų girioje, į brakonierių kilpą pakliuvusią lūšies patelę gelbėjo penki vyrai.

Vienas iš jų – žinomas gamtininkas, Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Biologinės įvairovės skyriaus vyr. specialistas Selemonas Paltanavičius. Toliau pateikiamas jo paties pasakojimas.

Šeštadienį oras jau dvelkė tikru pavasariu, giedrojo paukščiai, traukė žąsų pulkai ir šlaituose prie Vilniaus mėlynavo žibutės. O iš Gyvūnų globėjų asociacijos sulaukiau pranešimo apie Rūdninkų girioje kilpoje pakliuvusią lūšį. Laukti nebuvo kada – teko skubėti į pagalbą.

Giliai miške, išdraskiusi nagais sniegą ir baltą beržo kamieną, kamavosi kilpon pakliuvusi, pernai gimusi, taigi, maždaug 9 – 10 mėnesių amžiaus lūšies patelė. Žvėriui tvirta plieninė kilpa veržė kaklą, jam kvėpuoti buvo labai sunku.

Paskubomis surinkome geranoriškų žmonių grupę. Kitų priemonių nebuvo, tad iškirtus dvišakes „ragotines“ turėjome įtaisus žvėriui prispausti prie sniego ir laikyti, kol bus nukirpta kilpa.

Nors ir sunkiai kvėpuodama, lūšis buvo pasiruošusi gintis. Tik penki vyrai ją atsargiai, kad nesužalotų, prispaudė prie sniego. Kilpa buvo labai tvirta, lanksti, ją pavyko įveikti kirviu. Lūšis ne iš karto suprato, kad jau yra laisva. Ji sunkiai kvėpavo, o po dešimties minučių dideliais šuoliais pasileido girios tankmėn. Būtų gerai, kad jai tokios nelaimės daugiau niekada netektų patirti.

Nelaimės vietoje liko pilkojo kiškio liekanos – matyt, lūšis nešėsi savo grobį ir su juo pakliuvo kilpon. Dabar lūšis turėtų būti jau toli nuo šios vietos.

Labai norisi padėkoti tiems žmonėms, kurie dalyvavo lūšies gelbėjimo operacijoje – Rūdninkų girininkui R. Bojarinui, gamtininkui Z. Pakarkliui, Z. Milevski ir E. Koženevski. Toks darbas – didelė dovana gamtai. Manau – ir mums visiems.

Aplinkos ministerijos informacija

www.l24.lt

Komentarai  

 
#1 kestas 2013-04-15 13:44
Spaudziu ranka kiekvienam. Respect.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24