Kraštovaizdis – šalies vizitinė kortelė

2013-02-27, 09:36
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Naujausi Aplinkos ministerijos leidiniai, du straipsnių rinkiniai, yra skirti šalies kraštovaizdžio įvairovei. Juos sudarė ministerijos Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio departamento Kraštovaizdžio skyriaus vyriausioji specialistė dr. Giedrė Godienė. Pasak sudarytojos, šie leidiniai turėtų ne tik skatinti pažinti mūsų kraštovaizdį, bet ir plėsti įvairių sričių specialistų ir plačiosios visuomenės suvokimą apie jo vertę ir vaidmenį.

Kraštovaizdis – tai ne tik gamtos ištekliai, biologinė įvairovė, istorija, bet ir gyvybinga teritorija, kurioje vystomas tausojantis žemės ūkis, miškininkystė, kuriasi miesteliai ir kaimai. Išskirtinis kultūrinio kraštovaizdžio savitumas gali sužadinti tūkstančių turistų norą pasigrožėti sutvarkyta aplinka, naudoti ją poilsiui ir sveikatai stiprinti, o tai pagyvintų vietos ekonomiką. Saviti šimtmečiais formuoti gamtinio ir kultūrinio kraštovaizdžio kompleksai yra Lietuvos vizitinė kortelė, išryškinanti šalies regionų savastį, parodanti bendrą šalies kultūros ir žmonių gyvenamosios aplinkos kokybės lygį.

Pirmojo „Lietuvos kraštovaizdžio įvairovės“ leidinio straipsniai yra skirti kraštovaizdžio pažinimo pradžiai – tiems, kurie lydi pirmuosius vaikų žingsnius. Jame pateikiamos įžvalgos, susijusios su jaunosios kartos ir pedagogų švietimu kraštovaizdžio klausimais, jo tvarkymu ir puoselėjimu darželiuose ir mokyklose. Leidinyje taip pat skelbiamos švietimo įstaigų bendruomenių mintys apie kraštovaizdį ir jo puoselėjimą, supažindinama su geriausiais kraštovaizdžio tvarkymo vaikų švietimo įstaigose pavyzdžiais.

Antrasis „Lietuvos kraštovaizdžio įvairovės“ rinkinys skirtas kraštovaizdžio formavimo sprendimams. Jis supažindina su kraštovaizdžio specialistų darbais, jų idėjomis ir sprendimais. Remiantis 2011 metais įvykusio kraštovaizdžio architektūros darbų konkurso rezultatais, apžvelgiamos aktualiausios kraštotvarkos darbų kryptys, pateikiami pastarųjų metų planavimo ir projektavimo pavyzdžiai.

Aplinkos ministerijos informacija

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24