,,Karštoji linija‘‘ – gyventojų vėzdas pažeidėjams

2013-02-06, 05:09
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Kad šalies gyventojai gana aktyviai reaguoja į aplinkos apsaugos reikalavimų pažeidimus, abejotinus aplinkos sektoriaus pareigūnų veiksmus, kelia viešumon galimai neteisėtus jų nusižengimus, rodo Aplinkos ministerijos ,,karštąja linija‘‘ – korupcijos prevencijai skirtu ryšiu – gaunami pranešimai.

Pernai šia ,,karštąja linija‘‘ buvo gauti 156 skundai ir pranešimai. Beveik pusę jų (69) sudarė pranešimai apie aplinkos taršos problemas, kone trečdalį (45) – pranešimai apie galimai neteisėtas statybas ir skundai dėl Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) prie Aplinkos ministerijos pareigūnų galimai neteisėtų veiksmų.

40 gyventojų buvo nepatenkinti aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės ir saugomų teritorijų pareigūnų veiksmais ar neveikimu, 16 – miškų kirtimais ir miškų pareigūnų veiksmais ir kt. Iš ,,karštąja linija‘‘ gautos informacijos, pasak Aplinkos ministerijos Teisės ir kontrolės departamento Kontrolės skyriaus vedėjos Onos Bubnelienės, pasitvirtino daugiau kaip 45 proc.

Pavyzdžiui, patikrinus anoniminį pranešimą, kad Lazdijuose neteisėtai naudojami žemės gelmių ištekliai, iš tiesų buvo nustatyti pažeidimai. Įmonės vadovas buvo priverstas sumokėti 3000 Lt administracinę baudą ir atlyginti 1104 Lt aplinkai padarytą žalą. Atsakomybės neišvengė ir žemės savininkas, kuris žinojo, kad žvyras kasamas neteisėtai. Jam buvo skirta 100 Lt administracinė bauda ir pateiktas privalomas nurodymas rekultivuoti nelegalų karjerą.

Pasitvirtino ir Alytaus gyventojo atsiųstas pranešimas apie neteisėtą vienos Alytaus įmonės veiklą. Įmonės vadovui skirta 3000 Lt administracinė bauda ir pateiktas privalomas nurodymas nedelsiant tai veiklai – atliekų tvarkymui – gauti Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimą.

Iš Molėtų rajono gyventojų gauta informacija leido imtis skubių veiksmų, kad būtų sustabdytas savavališkas miško kirtimas Molėtų r., Čiulėnų sen., Pašekščių kaime. Už neteisėtą miško kirtimą pažeidėjas sumokėjo 300 Lt administracinę baudą ir atlygino 436 Lt aplinkai padarytą žalą.

Gavus pranešimą apie neteisėtas statybas Vilniaus Tarandės gyvenamajame rajone, buvo atliktas išsamus patikrinimas. Pareigūnai nustatė šiurkščius statybos reikalavimų pažeidimus. Paaiškėjo, kad du gyvenamieji namai pastatyti be statybos leidimo. Dabar vyksta savavališkos statybos padarinių šalinimo procedūros.

Gyventojai Aplinkos ministerijos „karštąja linija‘‘ gali naudotis anonimiškai bet kuriuo paros metu jiems patogiausiu būdu – telefonu (darbo dienomis tel. 8~5 266 3596, 266 3597, 266 2717; atsakiklis visą parą 8~5 266 3598), faksu 8~5 266 3671, elektroniniu paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.">Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. ar paštu (Aplinkos ministerija, Jakšto g. 4/9, LT-2600 Vilnius).

Jų pateiktą informaciją apie aplinkos teršimą, neteisėtą miškų kirtimą, galimą aplinkos apsaugos pareigūnų piktnaudžiavimą tarnyba ar jų neveikimą, netinkamą tarnybinių pareigų atlikimą, Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo ir kitų teisės aktų pažeidimus operatyviai išnagrinėja Aplinkos ministerijos Teisės ir kontrolės departamento Kontrolės skyrius.

Apie savavališkas statybas, neteisėtai išduotus statybą leidžiančius dokumentus, VTPSI tarnautojų neteisėtus veiksmus ar neveikimą, netinkamą pareigų vykdymą ar piktnaudžiavimą suteiktais įgaliojimais gyventojai gali informuoti ir VTPSI „karštąja linija‘‘: tel. 8~5 272 1072, faksu 8~5 278 4369, el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba paštu (VTPSI, A. Juozapavičiaus g. 9, LT-09311 Vilnius).

Aplinkos ministerijos informacija

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24