Vasario 2 d. - Pasaulinė pelkių diena

2013-02-03, 16:01
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vasario 2 d. Pasaulinę pelkių dieną minės 164 prie Ramsaro konvencijos prisijungusios pasaulio valstybės, tarp jų ir Lietuva. Ši konvencija buvo pasirašyta prieš 42 metus – 1971 m. vasario 2 d. Irano mieste Ramsare.

Pagal Ramsaro konvenciją saugomos ne tik planetos išlikimui svarbios pelkės, bet ir kitos vietos, kuriose gausu vandens. Visos jos vadinamos šlapžemėmis. Tai žemapelkės, aukštapelkės, nendrynai, dirbtiniai ir natūralūs vandens telkiniai, pastoviai ar laikinai užmirkusios teritorijos, kuriose nuolat telkšo vanduo arba jis nuolat teka.

Joms priskiriamos ir jūrų dalys, kurių gylis atoslūgio metu neviršija šešių metrų. Šiuo metu į Ramsaro konvencijos sąrašus yra įrašyta daugiau kaip du tūkstančiai šlapžemių visame pasaulyje. Bendras šių teritorijų plotas – apie 197 849 428 ha.

Lietuvoje tarptautinės reikšmės saugomomis šlapžemėmis yra paskelbtos septynios vietovės. Tai Čepkelių, Kamanų, Viešvilės ir Žuvinto gamtiniai rezervatai, Nemuno deltos regioninis parkas, Girutiškio pelkė Labanoro regioniniame parke ir Adutiškio-Svylos-Birvėtos pelkių kompleksas.

Šalies saugomų teritorijų direkcijos kasmet Pasaulinę pelkių dieną pasitinka įvairiais renginiais ir švietėjiškais projektais. Pirmadienį, vasario 4 d., Aplinkos ministerija kartu su Sirvėtos regioninio parko direkcija Adutiškio vidurinėje mokykloje (Švenčionių r.) rengia pažintinį seminarą tarpvalstybinių pelkių kompleksų – Adutiškio-Svylos-Birvėtos (Lietuva) ir Vileitų miško (Baltarusija) – svarbai, teritorijų apsaugai ir valdymui aptarti. Šio seminaro tikslas – supažindinti visuomenę su gamtos vertybėmis, kurios aptinkamos Adutiškio apylinkėse, ir pristatyti šlapžemių apsaugos svarbą.

„Šiemet nusprendėme Pasaulinės pelkių dienos paminėjimą priartinti kuo arčiau saugotinos vietos ir greta jos gyvenančių žmonių. Juk nuo šio krašto įstaigų, vietos gyventojų, o ypač nuo jaunosios kartos priklausys, ar bus išsaugotas ir tinkamai tvarkomas šis unikalus ir į pasaulinės reikšmės saugomų vertybių sąrašą įtrauktas gamtos kampelis“, – sako Aplinkos ministerijos Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio departamento direktorius Vidmantas Bezaras.

Seminare dalyvaus Aplinkos ministerijos, Švenčionių ir Ignalinos savivaldybių, Švenčionėlių ir Ignalinos miškų urėdijų, Sirvėtos ir kitų Rytų Lietuvos valstybinių parkų atstovai, Lietuvos ir Baltarusijos mokslo institucijų darbuotojai, o gausiausiai – Adutiškio krašto mokyklų moksleiviai.

Aplinkos ministerijos informacija

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24