Nuo kitų metų numatoma palengvinti mėlynojo liežuvio ligos tyrimų tvarką

2012-12-20, 07:25
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad vakar, gruodžio 18 d., Europos Komisijoje vykusio Lietuvos, Lenkijos, Latvijos ir Estijos atstovų susitikimo dėl mėlynojo liežuvio ligos metu nutarta pakeisti šiuo metu taikomą šios ligos tyrimų tvarką.

„Europos Komisija pripažįsta, kad visame mūsų regione (Lenkijoje, Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje) išskirtas mėlynojo liežuvio ligos BTV-14 serotipo virusas nėra ligos sukėlėjas, o vakcinacijos incidento pasekmė. Europos Bendrijos mėlynojo liežuvio ligos referentinėje laboratorijoje buvo nustatyta, kad būtent šio tipo virusas 100 % atitinka Pietų Afrikoje naudotą mėlynojo liežuvio ligos vakciną. Visgi mūsų gyvulių apsikrėtimo šaltinis nėra žinomas, kaimyninės šalys taip pat neigia, kad buvo vykdytas gyvūnų vakcinavimas minėta vakcina“, – po susitikimo sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius dr. Jonas Milius.

Direktoriaus teigimu, posėdžio metu vyko aštri diskusija, kurios metu buvo siekiama įrodyti Europos Komisijos ir kaimyninių valstybių atstovams, kad situacija dėl mėlynojo liežuvio ligos visame regione ir Lietuvoje yra palanki. „Po labai operatyvaus mūsų specialistų atlikto tyrimo laikinai įvesti apribojimai buvo panaikinti ir mūsų gyvulių augintojai gali parduoti savo užaugintus gyvulius kitoms Europos Sąjungos valstybėms.

Tačiau šiuo metu privalomi papildomi laboratoriniai tyrimai taip pat yra nemenka administracinė našta ir reikalauja papildomų kaštų. Džiugu, kad šio susitikimo metu kolegos išgirdo ir suprato mūsų argumentus. Jau nuo kitų metų pradžios numatome panaikinti reikalavimą atlikti papildomus tyrimus mėlynojo liežuvio ligos virusui išskirti“, – pabrėžė J. Milius.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad  nuo 2012 m. gruodžio 1 d. prekyba galvijais ir kitais mėlynojo liežuvio ligai jautriais gyvūnais buvo atnaujinta, tačiau įvertinus riziką ir pritarus Europos Komisijai, įvesti papildomi šios ligos antikūnių ir viruso tyrimai.

Šiuo metu mėlynojo liežuvio ligos tyrimas virusui nustatyti, tiriant 3 gyvūnų kraujo mėginius iš karto, kainuoja 30 Lt už tyrimą, tačiau jei nustatoma abejotina ar teigiama reakcija, kiekvieno gyvūno kraujo mėginys turi būti pertiriamas individualiai ir tai kainuoja 90-150 Lt už kiekvieną tyrimą.

Kitų metų pradžioje panaikinus reikalavimus dėl papildomų tyrimų gyvūnams, vežamiems į Europos Sąjungos šalis, į trečiąsias šalis eksportuojami gyvūnai turės būti tiriami pagal atitinkamų šalių veterinarinius gyvūnų sveikatos sertifikato reikalavimus.

www.vmvt.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24