Kova su korupcija – kertant per jos šaknis

2012-12-20, 06:54
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

„Kovai su korupcija reikia sisteminio požiūrio, vienu piršto spragtelėjimu jos neįmanoma įveikti. Mūsų ministerija šiai kovai skiria išskirtinį dėmesį“, – sakė Aplinkos ministerijos kancleris Robertas Klovas, pradėdamas šiandien ministerijoje surengtą korupcijos prevencijai skirtą seminarą. Į jį susirinkę struktūrinių padalinių ir pavaldžių institucijų vadovai, pasidaliję komandomis, pirmiausia turėjo atlikti konkrečias praktines užduotis. Šios užduotys – tai kovos su korupcija eksperto Gedimino Sakalausko įvadas supažindinant, kaip vertinti teisės aktų projektus antikorupciniu požiūriu, kaip nustatyti korupcijos tikimybę.

Seminaro dalyviai taip pat išklausys Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos patarėjo Aleksandro Zinovičiaus pranešimą apie privačių interesų deklaravimą, o policijos patirtimi fiksuojant papirkimo atvejus pasidalys Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Imuniteto valdybos viršininkas Donatas Malaškevičius.

Toks seminaras – tai daugiau nei „planinė“ priemonė. Jis ir reikalingas, ir naudingas struktūrinių padalinių vadovams. Juk ministerija atsako už sritis, kurios, kaip rodo visuomenės apklausos, yra itin jautrios korupcijos požiūriu. Tai pirmiausia teritorijų planavimo ir statybų sektoriai. Siekiant užkirsti kelią korupcijai statybų srityje gerokai pažengta – supaprastintos statybos leidimų ir statybos dokumentų išdavimo, statybos užbaigimo ir kt. procedūros.

Teritorijų planavimo procesams skaidrinti jau yra parengta ir patvirtinta Teritorijų planavimo įstatymo koncepcija, parengtas Teritorijų planavimo įstatymo pakeitimo įstatymo projektas, kuris šiuo metu pateiktas Seimui svarstyti.

Svarbus žingsnis į priekį kertant per korupcijos šaknis – paslaugų perkėlimas į elektroninę erdvę. Šiemet pradėjusi veikti Aplinkosaugos leidimų informacinė sistema („ALIS“) užkerta galimybes pareigūnams piktnaudžiauti. Pagrindinė „ALIS“ funkcija – priimti prašymus ir išduoti leidimus elektroniniu būdu. Naudojantis šia sistema, dabar išduodami 17 rūšių leidimai: mėgėjiškai ir verslinei žūklei, žemės gelmių ištekliams tirti, naudoti, miškui kirsti, gyvūnams, saugomų rūšių laukiniams augalams įvežti arba išvežti ir kt.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos statybos leidimų ir statybų valstybinės priežiūros informacinė sistema „INFOSTATYBA“, veikianti nuo 2009 m., sudaro galimybę vartotojui elektroniniu būdu sutvarkyti nemažai su statyba susijusių reikalų – teikti prašymus, gauti statinio projektavimo sąlygų sąvadą, statybos leidimą, pažymas ir kitus reikalingus dokumentus. Kadangi visas procesas – nuo prašymo pateikimo iki paslaugos suteikimo – yra skaidrus ir viešas, nebelieka landų galimoms korupcijos apraiškoms.

Siekiant sudaryti galimybes visuomenei, kad ji galėtų informuoti apie korupcinio pobūdžio pažeidimus ar sąlygas jiems atsirasti, ministerijoje dar 2002 m. buvo įkurta „karštoji linija”. Žmonės gali telefonu, faksu ar elektroniniu paštu pranešti apie galimą aplinkos apsaugos pareigūnų piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, jų neveikimą ar netinkamą tarnybinių pareigų atlikimą ir pan. Pernai, pasak ministerijos Teisės ir personalo departamento Kontrolės skyriaus vedėjos Onos Bubnelienės, „karštąja linija“ gauta 200, šiemet – 170 skundų. Jeigu ištyrus paaiškėja, kad skundas pagrįstas, nedelsiant imamasi reikiamų priemonių.

Aplinkos ministerijos informacija

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24