Apie ES aplinkosaugos aktualijas diskutuoja Briuselyje susirinkę aplinkos ministrai

2012-12-18, 06:15
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Briuselyje aplinkos ministras Valentinas Mazuronis dalyvauja Aplinkos tarybos posėdyje, į kurį susirinkę ES šalių aplinkos ministrai aptars Bendrijos vandens išteklių išsaugojimo klausimus, su ekonomikos augimu susijusias aplinkosaugos problemas ir priemones joms spręsti, diskutuos apie numatomą priimti ES aplinkosaugos veiksmų programą iki 2020 metų.

Vandens išteklių valdymo klausimai, pasak Valentino Mazuronio, yra aktualūs ir Lietuvai. Dėl šiltėjančio klimato vis ankstyvesni tampa pavasariniai potvyniai, daugėja ir liūčių sukeliamų potvynių. Vasaros metu pasitaiko sausringų laikotarpių, kai išdžiūsta mažesni upeliai, nusenka šuliniai, nukenčia žemės ūkio pasėliai. Todėl itin svarbu iš anksto prognozuoti ekstremalius hidrologinius reiškinius, sudaryti rizikos žemėlapius, rengti atitinkamus valdymo planus ir bendradarbiauti su ES ir kitomis šalimis. Kaip siekti, kad vandens išteklius ES valstybės kuo racionaliau valdytų, numato Europos Komisijos parengtas dokumentas – Europos vandens išteklių išsaugojimo metmenys. Apsvarstę šį dokumentą Aplinkos taryboje, ministrai ketina priimti jos išvadas.

Per Aplinkos tarybos posėdį taip pat numatoma aptarti, remiantis EK parengta 2013 m. ekonomikos augimo apžvalga, efektyvų išteklių naudojimą ir su klimato kaitos švelninimu susijusius tikslus, šių tikslų siekti trukdančias kliūtis, ekonomikos augimą ir darbo vietų kūrimą skatinančias priemones. Lietuva pritaria nuomonei, kad ekonomikos atsigavimas, maksimalūs jos augimo tempai ir ilgalaikės gerovės kūrimas ypač priklauso nuo ES valstybių veiksmų kuriant žaliąją ekonomiką, keičiant vartojimo kultūrą, keliant visuomenės sąmoningumą.

Naujoji mūsų šalies Vyriausybė laikosi nuostatos, kad šalies žmonių ateitį lemia aplinką ir žmogų tausojanti ūkio plėtra, todėl sieks formuoti „žaliąją“ ateities ekonomiką ir energetiką. Skatinant ekonomikos augimą, bus įgyvendinamos priemonės, didinančios energinį pastatų naudingumą. Visuotinis daugiabučių namų renovavimas leistų ne tik daug racionaliau ir taupiau naudoti energiją būsto sektoriuje, bet ir sudarytų galimybes greičiau atsigauti šalies ekonomikai, sukurti naujas darbo vietas. Laikantis darnaus vystymosi principų, bus siekiama aplinkosaugos politikos tikslus veiksmingai integruoti į kitus sektorius, todėl bus skatinama darni energetika, žemės ir miškų ūkis, transportas ir ekonomika.

Ministras Valentinas Mazuronis dalyvaus ir Aplinkos tarybos politiniuose debatuose apie rengiamą septintąją ES aplinkosaugos veiksmų programą iki 2020 m., kuri nustatys aplinkosaugos politikos tikslus ir veiksmus. Turėtų būti įvertintos realios ES šalių galimybės pasiekti keliamus reikalavimus, užtikrintas reikiamas finansavimas, atsižvelgus į ES 2014-2020 m. finansinę programą. Kaip sako Valentinas Mazuronis, neatidėliotini ir veiksmingi aplinkosaugos sprendimai yra būtini visose ES politikos srityse. Tikimasi, kad jie bus suderinti, realūs, o bendros ES valstybių pastangos leis pasiekti ES aplinkosaugos veiksmų programos iki 2020 m. tikslus. Ši programa Lietuvai, kaip ir kitoms ES šalims, – labai svarbus dokumentas rengiant Nacionalinę aplinkosaugos strategiją.

Aplinkos ministerijos informacija
www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24