Didieji apuokai sugrįžta

2012-11-24, 07:00
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Ką tik pasirodžiusi patraukliai išleista knyga „Didysis apuokas. Sugrįžimo istorija“ skirta šiai itin retai paukščių rūšiai ir pastangoms ją sugrąžinti į Lietuvos gamtą. Kaip sako leidinio autorius, žinomas gamtininkas, Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Biologinės įvairovės skyriaus vyriausiasis specialistas Selemonas Paltanavičius, tik įgyvendindami didžiųjų apuokų veisimo programą galime juos susigrąžinti.

Knyga buvo parengta Aplinkos ministerijos užsakymu vykdant ES remiamą lūšių ir didžiųjų apuokų veisimo nelaisvėje programoms įgyvendinti skirtą projektą. Ji iliustruota Selemono Paltanavičiaus ir kitų gamtos fotografijos meistrų – Eugenijaus Drobelio, Edmundo Greimo ir Vytauto Knyvos – nuotraukomis.

Didieji apuokai – seniausi Lietuvos girių gyventojai. Ši rūšis, kaip labai reta ir nykstanti, buvo įrašyta jau į pirmos Lietuvos raudonosios knygos, sudarytos 1976 m., sąrašus. Jos būklė nepasikeitė iki pat XX a. pabaigos. Tuo metu šalyje perėjo ne daugiau kaip dešimt šių paukščių porų. Daugiau tokių retų rūšių Lietuvoje beveik nėra.

Ne tik gamtos mėgėjus, bet ir platesnę visuomenę turėtų sudominti tekstai apie didžiųjų apuokų biologiją, ekologiją, įpročius, retumą, jų išsaugojimo mūsų šalyje programą ir laisvėn iškleliavusius paukščius. Didžiųjų apuokų veisimui tinkamas poras gamtininkai mėgėjai ir veisėjai pradėjo sudarinėti 2007 metais. Daugelis paukščių atkeliavo iš zoologijos sodų, kitų veislynų.

Dar prieš pradedant įgyvendinti programą, daugelis Europos zoologijos sodų mūsų šaliai geranoriškai perdavė suaugusius, neretai ir jau besidauginančius nelaisvėje apuokus. 2010 m. buvo parengta išsami jų laikymo nelaisvėje, veisimo, pritaikymo gyventi laisvėje ir išleidimo į laisvę programa. Jos rengėjai apibendrino daugelio Europos mokslininkų ir gamtosaugininkų patirtį, nustatė galimas šio darbo klaidas.

Per tris programos įgyvendinimo sezonus numatoma išleisti į gamtą ne mažiau kaip 40 didžiųjų apuokų. Jiems veisti pasirinktos penkios vietos: Lietuvos zoologijos sodas Kaune, Telšių miškų urėdijos „Žvėrinčius“, gamtininkų centras „Mini zoo“ Klaipėdos rajone, taip pat P. Adeikio (Šiaulių rajone) ir V. Baranausko (Klaipėdos rajone) veislynai. Juose nuolat laikoma nuo aštuonių iki dešimties porų. Pernai, per pirmąjį programos įgyvendinimo sezoną, buvo parengta ir į gamtą išleista 15 paukščių, šiemet, per antrąjį sezoną, išveista 14 jauniklių. Projektui pasibaigus, ši veikla ir toliau bus vykdoma.

Aplinkos ministerijos informacija

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24