Latvijoje klasikinio kiaulių maro virusas nustatytas laukiniuose šernuose

2012-11-21, 07:06
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad 2012 m. lapkričio 16 d. Latvijoje, rytiniame Kraslavos regione, Ludzos apylinkėse, netoli sienos su Baltarusija ir Rusija (apie 150 km iki Lietuvos pasienio) buvo nustatytas klasikinio kiaulių maro protrūkis laukiniuose šernuose. Informacinis pranešimas apie ligą išplatintas Europos Sąjungos Vieninga gyvūnų pavojingų užkrečiamųjų ligų sistema (ADNS).

Klasikinio kiaulių maro (KKM) antikūniai buvo nustatyti ištyrus 2 sumedžiotus šernus,  vykdant nacionalinę stebėsenos programą. Pakartotinai mėginiai ištirti Europos Sąjungos klasikinio kiaulių maro referentinėje laboratorijoje, kur ir buvo patvirtintas susirgimas ir išskirtas KKM virusas. Šiuo metu mokslininkai tiria, kokio tipo virusu buvo užsikrėtę Latvijoje sumedžioti šernai.

Kaip informavo atsakinga Latvijos institucija,  Kraslavos ir aplinkiniuose regionuose buvo taikytos visos  apsaugos priemonės, būtinos ligos plitimui sustabdyti.

Klasikiniu kiaulių maru žmonės neserga. Ši liga dažniausiai būdinga kiaulėms ir laukiniams šernams. Liga plinta tiesioginio kontakto būdu su ekskretais, sekretais, krauju. Netiesioginio kontakto būdu liga plinta per apkrėstą inventorių, rūbus, transportą ar šeriant kiaules netinkamai apdorotu maistu. Klasikiniam kiaulių marui išplitus kiaulių ūkiuose, ūkininkai patiria didelius ekonominius nuostolius, įtakojama tolimesnė kiaulininkystės plėtra.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba Lietuvoje nuolat vykdo klasikinio kiaulių maro stebėseną. Šiemet jau ištirta 4 749 kiaulių ir šernų mėginių, visų tyrimų atsakymai neigiami. Mūsų šalyje klasikinis kiaulių maras pasireiškė 2009 m. ir 2011 m. Šiais metais liga pasireiškė Vengrijoje, Mongolijoje ir Rusijoje.

Atsižvelgiant į tai, kad pavojinga užkrečiamoji liga nustatyta kaimyninėje valstybėje, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ragina kiaulių laikytojus griežtai laikytis kiaulių laikymo vietų biologinio saugumo reikalavimų, užtikrinti, kad ūkiuose nesilankytų pašaliniai asmenys, stebėti laikomų kiaulių sveikatos būklę. Ypatingas dėmesys turi būti skiriamas pasienio regionuose su Latvija ir Baltarusija esančioms kiaulių laikymo vietoms.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba numato laikinai uždrausti šalutinių gyvūnų produktų iš Latvijos perdirbimą Lietuvoje.

Esant bet kokiam užkrečiamosios ligos įtarimui kiaulių laikymo vietose ar pastebėjus nugaišusius šernus, prašome informuoti:

- Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą visa parą veikiančiu nemokamu telefonu 8 800 40 403;

 - teritorinių valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų Skubios veiklos ir užkrečiamųjų ligų kontrolės centrus (visą parą);

- pranešti privačiam veterinarijos gydytojui.

www.vmvt.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24