Mėginama išgelbėti vieną seniausių sostinės medžių

2012-11-14, 06:49
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Artimiausiu metu bus pradėtas tvarkyti vienas seniausių sostinės medžių – Sereikiškių parke, Bernardinų sodo teritorijoje, priešais tiltelį per Vilnelę, vedantį į Dailės akademiją, augantis ąžuolas. Arboristai mano, kad jam yra apie 400-500 metų. Šio gamtos paveldo objekto aukštis – apie 20 metrų.

Kadangi ąžuolas yra avarinės būklės, jis kelia didelį pavojų supančiai aplinkai. Tai patvirtino ir Lietuvos arboristikos centro išvados. Senojo ąžuolo kamienas pakrypęs, jame daug puvinių, mechaninių pažeidimų. Medyje susidariusi milžiniška drevė nuo kamieno kakliuko iki lajos karūnos. Dalis kamieno apskritai nebegyva, be žievės. Sužalota bei deformuota ir ąžuolo lajos struktūra. Jeigu medžio kamienas išvirstų, atskiltų kamieninės šakos, gali nukentėti ir žmonės, ir aplinkinė teritorija.

Siekiant nuspręsti ąžuolo likimą, buvo sudaryta speciali komisija. Į ją buvo pakviesti Aplinkos ministerijos, Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos, Vilniaus pilių direkcijos, sostinės savivaldybės, Lietuvos arboristikos centro ir kitų suinteresuotų institucijų atstovai. Komisija, kaip sakė jos narys, Aplinkos ministerijos Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio departamento direktorius Vidmantas Bezaras, nutarė, kad reikia siekti stabilizuoti ąžuolo būklę – jį stipriai apgenėti ir suformuoti gyvąjį stuobrį, savotišką gyvąją skulptūrą kaip istorinį simbolį, edukacinę priemonę. Taip sutvarkyto ąžuolo išvaizda pasikeistų, bet jis liktų stabilus, žaliuotų.

Jeigu šitaip sutvarkius medį jis vis dėlto tebekeltų pavojų aplinkai, neatmetama galimybė, kad ąžuolą tektų nupjauti ir kamieno dalį eksponuoti parke istoriniais, ekologiniais ir edukaciniais tikslais.

Aplinkos ministerijos informacija

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24