Lietuvos zoologijos sodas pradeda atsinaujinti

2012-11-13, 06:22
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Praėjusį šeštadienį Lietuvos zoologijos sode Kaune buvo atidarytas naujas voljeras ūdroms. Šiandien jau trečia diena, kai jame gyvena ūdrų porelė – patinėlis atvežtas iš Miuncheno, patelė – iš Ciuricho zoologijos sodo. Lankytojai ūdras stebi pro stiklą, gali pamatyti, kaip ilgai – net kelias minutes – jos gali išbūti po vandeniu.

Naujasis voljeras pastatytas vietoj senojo, kuris buvo įrengtas dar prieškariu ir skirtas meškoms. Nors senasis voljeras buvo labai mažas ir žvėrims trūko vietos, meškos jame veisėsi. Čia buvo gimusi ir meškutė Nida, kurią 1975 m. filmavo režisierius Petras Abukevičius savo didelio populiarumo sulaukusiam dokumentiniam serialui ,,Meškutės Nidos nuotykiai“. Vėliau meškos iš voljero buvo iškeltos, jis ilgai stovėjo nenaudojamas. Šiemet voljeras rekonstruotas ir pritaikytas ūdroms. Čia atsirado gilus vandens telkinys, kuriame ūdros gali nardyti ir gaudyti žuvis.

Per keletą artimiausių metų atnaujinus ir rekonstravus Lietuvos zoologijos sodą, jis galėtų tapti vienu moderniausių regione. Iki kito rugsėjo, naudojantis ES Regioninės plėtros fondo parama, bus parengta šio sodo teritorijos galimybių studija ir detalusis planas. Šiam tikslui pagal Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūros ir Lietuvos zoologijos sodo pasirašytą finansavimo sutartį skirta 260 tūkst. litų.

Parengus galimybių studiją ir detalųjį planą, bus pradėti rengti techniniai projektai, o vėliau – paraiškos Europos Sąjungos 2014-2020 m. paramos laikotarpio finansavimui gauti. Šios lėšos būtų naudojamos jau konkretiems renovacijos darbams, kurie, kaip manoma, užtruktų apie penkerius metus.

Kaip sakė Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Biologinės įvairovės skyriaus vyriausiasis specialistas Selemonas Paltanavičius, dabartinis Lietuvos zoologijos sodas atitinka ne visus ES reikalavimus. Kai kurie voljerai buvo pastatyti daugiau kaip prieš penkiasdešimt metų. Atnaujinus sodą, jame turėtų būti užtikrintos tinkamos gyvūnų gyvenimo sąlygos.

Aplinkos ministerijos informacija

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24