Prasidėjus pavasarinei paukščių migracijai, naminius paukščius reikia laikyti uždarytus

2012-03-20, 15:48
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Prasidėjus laukinių paukščių migracijai iš šiltųjų kraštų, didėja rizika paukščių gripo virusui atkeliauti į Lietuvą. Pagrindinis užkrato rizikos faktorius – laukiniai vandens paukščiai. Užsikrėtę šie paukščiai dažniausiai tampa virusų nešiotojais.

Dėl šios priežasties visiems paukščių laikytojams rekomenduojama naminius paukščius laikyti uždarytus, saugoti nuo kontaktų su laukiniais paukščiais.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba Lietuvoje nuolat vykdo paukščių gripo stebėseną, tiria nugaišusius laukinius vandens paukščius. Be to reguliariai organizuojami imituoto paukščių gripo protrūkio likvidavimo mokymai, kuriuose dalyvauja ne tik veterinarijos tarnybos specialistai, bet ir kitų valstybinių įstaigų bei organizacijų atstovai. Iškilus paukščių gripo grėsmei, sugriežtinama įvežamų į Lietuvą paukščių ir paukštienos produktų kontrolė iš šalių, kuriose nustatyti šios ligos atvejai.

Šių metų kovo 19 d. Olandijoje, šiauriniame Nineteen regione, nustatytas naujausias mažo patogeniškuno H5 paukščių gripo atvejis. Pavojingas virusas patvirtintas paukštyne, kuriame laikyta 44 500 kalakutų. Kaip pranešė Olandijos veterinarijos specialistai, visi šio paukštyno paukščiai likviduoti, nustatytos apsaugos ir priežiūros zonos, iš kurių uždrausta išvežti paukščius ir paukštininkystės produkciją, sugriežtintas biosaugos priemonių taikymas visame regione.

„Tai pirmasis paukščių gripo atvejis, šiais metais užregistruotas Europoje. Paukščių gripas labiau paplitęs Azijos ir Afrikos šalyse (pvz. Izraelyje, Egipte, Kinijoje, Indijoje, Indonezijoje ir kt.) Iš užkrėsto Olandijos regiono į Lietuvą gyvi paukščiai ar paukštiena nėra įvežami. O mūsų šalies gyventojams norėtųsi priminti, kad pavasarinio paukščių migracijos metu reikėtų naminius paukščius laikyti tvartuose ar dengtuose aptvaruose, norint apsaugoti juos nuo kontaktų su parskrendančiais laukiniais paukščiais. Ne mažiau svarbu ir saugoti pašarus, nenaudoti vandens iš atvirų telkinių“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos skyriaus vedėjo pavaduotojas Egidijus Pumputis.

2011 metais paukščių gripo atvejai Europoje buvo užregistruoti Olandijoje, Vokietijoje ir Italijoje.

www.vmvt.lt

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24