Paukščiai šiemet grįžta lyg pagal laikrodį

2012-03-14, 06:19
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Ornitologai skaičiuoja kasdien vis gausesnius sugrįžtančių paukščių būrius. Anot jų, sparnuočiai šiemet grįžta lyg pagal laikrodį – nei per anksti, nei per vėlai.

Pirmieji Ventės rago ornitologo Vytauto Jusio pastebėti paukščiai šiemet buvo vieversiai – 9 paukštelius sako pastebėjęs vasario 24-ąją, nuo seno vadinamą Vieversio diena. Dabar jau yra sugrįžę apie 150 rūšių paukščių.

„Sutrukdė praėjusi šalta savaitė – netgi čia, pamary, iki 8 šalčio ryte būdavo ir dieną minusinė temperatūra. Tai per tą savaitę praktiškai nieko. O dabar vėl kelintą dieną plūstelėjo paukščiai“, – pasakoja Ventės rago ornitologijos stoties vyr. ornitologas V. Jusys.

Masiškai, anot ornitologo, skrenda gulbės giesmininkės, daug stebima dančiasnapių, pasirodė antys klykuolės, žąsys, nendrinės startos, lygutės, jūriniai ereliai, garniai.

Šiemet Ventės rago ornitologai jau sužiedavo apie 300 paukščių. Tarp jų – ir labai retą mūsų kraštuose raudonakę devynbalsę.

„Lietuvoje tai buvo antras pagavimas – mes buvome ją pagavę liepos mėnesį, o ji gyvena Viduržemio jūros regione. Tą patį paukštį pagavau sausio 10 d. – įsivaizduojat, žiemos metu“, – sako V. Jusys.

Didžiausių paukščių būrių laukiama kovo pabaigoje, balandį.

Gandrai į Lietuvą dar neparskrido, tačiau po savaitės kitos galime sulaukti ir jų. Nors pernai sparnuočiai grįžti pradėjo maždaug savaite vėliau – gandrai buvo pastebėti kovo 19-ąją.

Asta Kažukauskienė
LTV „Šiandien“

www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24