Spausdinti šį puslapį

Kariai jau rengiasi potvyniui

2012-02-22, 07:14
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Civilinės saugos specialistai sako, kad Kuršių marias kaustantis beveik pusės metro storio ledas neramina, tačiau koks bus potvynis priklausys nuo orų.

O kariai lauko pratybose tobulina įgūdžius teikiant pagalbą potvynio zonoje atsidūrusiems gyventojams, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Beveik kasmet nuo potvynio kenčiantiems pamario krašto gyventojams ir šiemet. jei prireiks, pagalbą kartu su ugniagesiais gelbėtojais pasiruošę suteikti ir kariai. Galimam pavasariniam potvyniui Juozo Vitkaus inžinerijos batalionas kartu su kitais kariuomenės padaliniais rengiasi jau dabar. Kairių poligone,   pratybose, išbandomos amfibijos.

„Mes turime aibę užduočių išsirinkę šitom pratybom. Tai ir amfibijų priežiūra, amfibijų ryšių užmezgimas, krovinių pasikrovimas, iškrovimas, pervežimas. Tai kaip įžanginė, generalinė repeticija prieš artėjantį potvynį“, – teigė J. Vitkaus inžinerijos bataliono II inžinerijos kuopos vadas kpt. Almontas Burneika.

„Dabar oras yra nepalankus, bet taip karius pratinam prie tokių sudėtingesnių sąlygų. Stengiamės sudaryti kuo realistiškesnes sąlygas, kad galimo potvynio metu, jie jau būtų susidūrę su panašiom sąlygom“, – kalbėjo J. Vitkaus inžinerijos bataliono štabo seržantas Jonas Vaidotas.

Amfibijomis kariai į apsemtas vietoves gabena vaistų, maisto, gelbėja ir evakuoja gyventojus. Sudėtingiausia, pasak jau beveik du dešimtmečius vykstančio į potvynio zoną štabo seržanto J. Vaidoto, kai kelią tenka skintis per ledo lytIs. Stori ledo luitai gadina amfibijas.

Civilinės saugos specialistai kol kas pavojaus varpais neskambina. Sausio viduryje ant Rusnės kelio pradėjęs kilti vanduo po trijų dienų nuslūgo. Tačiau nerimą kelia pamarį kaustantis storas ledas. Jei staiga atšiltų, upių vanduo jo gali nepajėgti išplukdyti į marias, todėl greitai kiltų vandens lygis. Tuomet gali prireikti net karių pagalbos. Prieš porą metų jie išsprogdino ledus ir tai pasiteisino. Kovo pradžioje prasidėjęs potvynis baigėsi per pusantro mėnesio.

Vienas iš didžiausių potvynių Šilutės rajone per pastaruosius dešimt metų buvo 2006-aisiais.

Marija Gabrienė
LTV „Šiandien“

www.lrt.lt

Komentuoti