Akcijos „Lašiša-2014“ rezultatai

2014-11-25, 16:05
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
RAAD nuotr. RAAD nuotr.

Praėjusią savaitę baigėsi beveik tris mėnesius trukusi akcija „Lašiša-2014“. Prie sėkmingo nuo rugsėjo 1 d. iki lapkričio 20 d. trukusios akcijos įgyvendinimo prisidėjo, lašišų ir šlakių migracijos kelius ir nerštą saugojo aplinkosaugininkai, neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai, policijos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai, Šaulių sąjungos atstovai. Abejinga neliko ir visuomenė.

Organizavus per 320 reidų ir patikrinus per 2 700 žvejų nustatyta, kad 78 iš jų neturėjo leidimų mėgėjų žvejybai. Iš akcijos metu užfiksuotų 194 administracinių teisės pažeidimų 39 prilyginami šiurkštiems. Pernai akcijos metu užfiksuoti šiurkštūs pažeidimai sudarė apie 12 proc. nuo visų užfiksuotų pažeidimų, šiemet – apie 20 proc. Be leidimo žvejoję pažeidėjai šiemet kaip ir pernai sudarė apie 3 proc. nuo visų patikrintų žvejų.

„Tai, kad daugėja šiurkštiems prilyginamų pažeidimų, rodo, kad turime skirti dar daugiau dėmesio šių žuvų apsaugai. Keisime teisės aktus taip, kad lašišų neršto metu žvejojantys brakonieriai netektų ir tam naudojamų automobilių. Taip pat svarstome galimybę skirti baudas už neteisėtą prekybą lašišomis ir jų pirkimą“, – sakė aplinkos viceministras Linas Jonauskas.

Akcijos „Lašiša-2014“ metu neteisėtai žvejoję asmenys turės atlyginti padarytą žalą žuvų ištekliams, kuri siekia daugiau kaip 30 tūkst. Lt. Didžiausia nustatyta žala lašišinių žuvų ištekliams buvo padaryta nedrausmingų Vilniaus regione žvejojusių žvejų ir siekia 20 tūkst. Lt. Vieno jų aplinkosaugininkai pasaloje tykojo net 2 paras. Už dvi draudžiamu užkabinamuoju būdu pagautas neršiančių lašišų pateles Žeimenos valstybiniame ichtiologiniame draustinyje jam teks atlyginti daugiau kaip 13 tūkst. Lt gamtai padarytą žalą. Pažeidėjui gresia ir iki 2 tūkst. Lt bauda. Lapkričio 14 d. pareigūnai sustabdė Žuvininkystės tarnybos atstovą, kurio automobilyje rastos dviejų lašišų galvos. Dėl šio pažeidimo Vilniaus regiono aplinkosaugininkai kreipėsi į teisėsaugą.

Per 7,5 tūkst. Lt gamtai padarytą žalą turės atlyginti Klaipėdos regiono pažeidėjai. Vienas jų aplinkosaugininkams įkliuvo tinklais sugavęs 2 šlakius. Jis turės atlyginti gamtai padarytą daugiau kaip 4 tūkst. Lt žalą. Vyrui taip pat gresia bauda iki 1 tūkst. Lt bei priemonių ir įrankių konfiskavimas.

Pažeidėjai, įkliuvę akcijos „Lašiša-2014“ metu, taip pat neteks 8 valčių, 33 tinklų, 4 užkabinamųjų žvejybos įrankių, per 80 kitų mėgėjų žvejybos įrankių.

„Prie akcijos „Lašiša-2014“ sėkmės labai prisidėjo neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai. Esame jiems labai dėkingi ir kviečiame visus papildyti jų gretas“, – sakė L. Jonauskas.

Nepaisant to, kad akcija „Lašiša-2014“ baigėsi, dėl užsitęsusio lašišų neršto lašišinių upių ruožų apsauga tęsis ir toliau. Apie pastebėtus pažeidimus reikėtų nedelsiant pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.

am.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24