Spausdinti šį puslapį

Sinoptikai prognozuoja šalčiausią šios žiemos savaitgalį

2012-02-03, 10:36
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Artimiausiomis dienomis Lietuvoje ir toliau spaus speigai. Sinoptikai prognozuoja, kad naktį atšals iki 24–29 laipsnių, vietomis temperatūra gali nukristi ir žemiau 30 laipsnių šalčio.

Dienos šiluma taip pat nelepins – spaus iki 22 laipsnių šaltis, o termometrų stulpeliai aukščiau 20 laipsnių pakils tik trumpam. Žvarbą dar labiau sustiprins vidutinio stiprumo vėjas.

Anot sinoptikės Juditos Liukaitytės, penktadienio naktis šalčiausia buvo rytiniame šalies pakraštyje. Ten oras atvėso iki 25–29 laipsnių šalčio. Kituose rajonuose termometrai rodė apie 20–24 laipsnius žemiau nulio.

„Prie jūros storėjant debesims nakties metu temperatūra netgi kilo. Jei pradžioje nakties buvo 22 laipsnių, tai rytą buvo 14 laipsnių šalčio. Tačiau pradėjo stiprėti gūsingas pietryčių vėjas, o tai didina žvarbumą“, – Lietuvos radijui kalbėjo sinoptikė.

Jos teigimu, daugelyje šalies rajonų snyguriavo, tačiau pajūris sulaukė gausesnio sniego. „Tai lemia virš Baltijos jūros susisukęs nedidelis žemo slėgio sūkurys. Pajūryje gali kilti trumpos pūgos, nelabai gausų sniegą papustyti. Tad prie jūros nors ir šiltesni, bet nelabai malonūs orai“, – teigė J. Liukaitytė.

Penktadienio dieną temperatūra beveik nesikeis. Oras kiek daugiau sušils rytiniame šalies pakraštyje, kur naktį buvo šalčiausia.

„Iš čia pasitraukus debesims, dienos metu temperatūra gali pakilti 5–6 laipsniais. O vidurio Lietuvoje, kur buvo 20 laipsnių, termometrų stulpeliai pakils tik vienu kitu laipsniu, nes debesys neleis orui sušilti labiau. Bendras temperatūros fonas išliks apie 17–22 laipsnius. Ir tik prie jūros bus apie 12–14 laipsnių. Tačiau, kaip ir minėjau, ten dėl gūsingo vėjo bus nemalonūs orai“, – prognozavo sinoptikė.

Pietų, pietryčių krypčių vėjas stiprės visoje Lietuvoje ir sieks apie 5–10 metrų per sekundę. „Žvarbumo pojūtį tai tikrai pakels ir išėję į lauką tą pajusime“, – teigė J. Liukaitytė.

Anot jos, gerų orų nežada ir savaitgalis. Nors danguje bus nemažai pragiedrulių, tačiau išliks tikimybė, kad kai kur truputėlį pasnyguriuos. Temperatūra naktimis bus artima 24–29 laipsniams, vietomis rytiniame šalies pakraštyje gali nukristi ir žemiau 30 laipsnių, tik prie jūros bus šilčiau.

Dienos taip pat šiluma nelepins. Šeštadienio dieną bus tik 17–22 laipsnių. Aukštesnė nei 20 laipsnio temperatūra dienos metu turėtų pasirodyti tik trumpam.

„Rytų krypčių vidutinio stiprumo vėjas nemaloniai leis jaustis lauke, kas padidins nušalimų, peršalimų tikimybę. Tad šalčiausią metų savaitgalį reikėtų paplanuoti pabūti šiltai namuose, kad neprireiktų medikų pagalbos“, – patarė sinoptikė.   

www.lrt.lt  ir Lietuvos radijas
www.lvcom.eu

Komentuoti