Tokijo laukia didelis žemės drebėjimas?

2012-01-24, 06:23
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Tikimybė, kad per artimiausius keletą metų Japonijos sostinę Tokiją supurtys didelis žemės drebėjimas, yra didesnė nei teigė vyriausybė.

Tokijo universiteto mokslininkų komanda teigia, kad egzistuoja 75 proc. tikimybė, kad per artimiausius ketverius metus regione bus 7 balų stiprumo žemės drebėjimas.

Vyriausybė teigia, kad tokio įvykio tikimybė per artimiausius 30 metų siekia 70 proc., praneša BBC.

Tokios prognozės paskelbtos nepraėjus nė metams po didžiulio žemės drebėjimo ir cunamio, nuniokojusio šiaurės rytinę Japonijos pakrantę.

Paskutinį kartą didelis žemės drebėjimas Tokijuje buvo 1923 metais. Tuomet 7,9 balų drebėjimas pražudė daugiau kaip 100 tūkst. žmonių, didžioji jų dalis žuvo per gaisrus.

Tokijo universiteto žemės drebėjimų tyrimų instituto mokslininkai savo skaičiavimus grindė duomenimis apie vis dažnesnius požeminius smūgius sostinėje, kurie fiksuojami po 2011-ųjų kovo 11 dienos drebėjimo.

Anot jų, palyginus su įprastais metais, Tokijo didmiesčio srityje nuo kovo katastrofos požeminių smūgių padaugėjo penkis kartus.

Mokslininkai rėmėsi Japonijos meteorologijos agentūros duomenimis. Anot jų, rezultatai rodo, kad seisminis aktyvumas vietovėje aplink sostinę padidėjo, tad išaugo ir didelio žemės drebėjimo tikimybė.

Tyrėjai teigia, kad nors „sunku prognozuoti“ didelio žemės drebėjimo Tokijuje aukų skaičių, valdžia ir žmonės turėtų tam ruoštis.

Korespondentai teigia, kad universiteto skaičiavimai atsižvelgia į didesnį seisminį aktyvumą nuo kovo. Tuo metu vyriausybė savo skaičiavimams galėjo naudoti kitokiuos ar senesnius duomenis ar skirtingas modeliavimo technologijas.

Japonija yra tektoninių plokščių susikirtimo vietoje, vadinamoje „Ramiojo vandenyno ugnies žiedu“. Šalis laikoma viena šalių, kurioje žemės drebėjimai labiausiai tikėtini, o Tokijas įsikūręs vienoje pavojingiausių vietų.

www.lrt.lt

www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24