Jūrų muziejuje – ruoniukai pamestinukai

2022-04-07, 14:53
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Šiemet rasta 12 ruoniukų pamestinukų. Šiemet rasta 12 ruoniukų pamestinukų. VSTT nuotrauka.

Lietuvos jūrų muziejuje šiuo metu gydoma 12 šiemet pakrantėje rastų Baltijos pilkųjų ruonių jauniklių. Paprastai pavasarį į muziejų atvežama net pora dešimčių sergančių ir nusilpusių ruoniukų iš Lietuvos pajūrio.

Lietuvos jūrų muziejaus Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas biologas Arūnas Grušas, jau daugiau nei trisdešimt metų besirūpinantis šiais mažyliais, sako, kad tai – dar tik pradžia. Dar ruoniukų galime sulaukti dvigubai daugiau.

Ilgą laiką pajūryje rasti ir gydymui į muziejų atvežti ruoniukai buvo pavadinami pagal radimvietę. Jūrų muziejuje gyveno Nidutė, rasta Nidoje, Smiltė – Smiltynėje, Melnė – iš Melnragės. Kai vietovardžiai pradėjo kartotis, Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas Arūnas Grušas ėmėsi taikyti žemaitišką šnektą savo globotiniams. Taip atsirado Kriupis (mažylis), Ragažis (šaka, pabrėžiant liesumą), Bunzulis (pilvukas).

Gegužę ruoniukai jau bus apdovanoti naujais vardais. O birželį Lietuvos jūrų muziejus kvies į fotografijų, kuriose užfiksuoti šių metų ruoniukai, parodą Nacionaliniame saugomų teritorijų lankytojų centre.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybo informacija.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24