Spausdinti šį puslapį

Prie Lietuvos artinasi audra

2012-01-03, 14:38
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Sinoptikai prognozuoja, kad jau ateinančią naktį ims stiprėti vėjas, o trečiadienio dieną jis pajūryje gali įsismarkauti iki 30 metrų per sekundę.
Vėją seks krituliai, o vietomis galime sulaukti gausaus sniego, kuris sunkins eismo sąlygas. Anot sinoptiko Silvestro Dikčiaus, vėjuotus orus į mūsų šalį atneš ciklonas, slenkantis nuo Atlanto.

„Jis mus jau pasieks šiek tiek susilpnėjęs. Šiuo metu jo centras yra ties šiaurine britų salų dalimi. Dabar Airijoje ir dalyje Škotijos vėjai gali siekti ir uraganinį greitį“, – sakė jis.
Pasak S. Dikčiaus, artimiausiu metu stipriausių vėjų zona persikels į Šiaurės jūrą, vėliau pasieks Daniją, o trečiadienio dieną „ateis ir Lietuvos bei Latvijos eilė“.

„Vėjas turėtų pradėti stiprėti naktį. Daugelyje rajonų jis pasieks 15 metrų per sekundę. Toks vėjas dar nėra labai pavojingas. Prie jūros antroje nakties pusėje vėjo greitis gali būti jau iki 20–23 metrų per sekundę“, – kalbėjo sinoptikas.
Stipriausias vėjas, jo teigimu, prognozuojamas trečiadienio dieną, tačiau uragano lygio jis neturėtų pasiekti.

„Pietvakarių vėjo gūsiai daug kur sieks 15–20 metrų per sekundę, vakariniuose rajonuose – iki 25 metrų per sekundę, o pačiame pajūrio ruože vėjas gali įsismarkauti iki 28–30 metrų per sekundę. (...) Uraganinis vėjas priminsiu, stipresnis nei 32 metrai per sekundę. Tokio stipraus vėjo Lietuvoje būti neturėtų“, – teigė S. Dikčius.

Jis pastebėjo, kad vėjo siautėjimą skirtingos šalies dalys pajus nevienodai.
„Ciklono padėtis bus tokia, kad vakarinei ir šiaurės vakarinei Lietuvos daliai teks labai stiprūs vėjai, o, tarkim, pietryčiuose, apie Vilnių, bus tiesiog vėjuota, bet ten kažkokių bėdų vėjas pridaryti neturėtų“, – sakė sinoptikas.
Anot jo, trečiadienio naktį per Lietuvą taip pat slinks gana intensyvių kritulių zona.

„Pradės snigti, paskui sniegą keis šlapdriba, dalyje Lietuvos – ir lietus. Bet rytinėje, šiaurės rytinėje šalies dalyje gali iškristi nemažai sniego. Nors temperatūra bus artima nuliui ar net lengvai teigiama, bet greičiausiai jis visas ištirpti nespės. Stiprėjant vėjui naktį galimos ir trumpalaikės pūgos, nors tas sniegas ir bus šlapias“, – kalbėjo S. Dikčius.

Tad eismo sąlygos trečiadienio rytą, ypač rytinėje ir šiaurės rytinėje Lietuvos pusėje, gali būti sudėtingos, įspėjo jis.

Lietuvios radijas, www.lrt.lt 
www.lvcom.lt

Komentuoti