Spausdinti šį puslapį

Indonezijoje veržiasi ugnikalnis

2011-12-07, 15:29
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Jau kelios dienos vienoje Indonezijos saloje veržiasi ugnikalnis. Tūkstančiai gyventojų priversti evakuotis. Sutrikdytas oro eismas.

Beveik dviejų kilometrų aukščio ugnikalnis Gamalama pelenus išspjovė į pusės kilometro aukštį. Paskelbtas antras aukščiausias pavojaus lygis.

„Smūgiai tebesitęsia. Laimei jie silpnesni ir retesni. Tačiau sąlygos lieka sunkiai nuspėjamos“, – sako mokslininkas Darno Lamane.

Ketvirta pagal gyventojų skaičių valstybė Indonezija patenka į vadinamajį Ramiojo vandenyno „ugnies žiedą“. Todėl jos salas dažnai ištinka tokios gamtos nelaimės kaip žemės drebėjimai ar ugnikalnio išsiveržimai.

Šį kartą šalti lavos srautai sujaukė eismą keliuose, o į orą išsiveržę pelenai trikdo oro skrydžius. Tūkstančiai žmonių, gyvenę netoli ugnikalnio, priversti bėgti.

„Pabėgėliai apgyvendinti geromis sąlygomis. Jie gauna pakankamai maisto ir vandens atsargų“, – teigia valdžios atstovas Hasyimas Yusufas.

Ugnikalnio išsiveržimas sutrikdys vietos ekonomiką. Kalno papėdėse auga gydomosios vaistažolės ir prieskoniai, kurie prieš keletą šimtmečių priviliojo Portugalijos ir Olandijos kolonistus. Dabar ugnikalnio regionas svarbus dėl nikelio kasybos pramonės.

Algirdas Acus
LTV naujienų tarnyba

www.lvcom.eu

Komentuoti