Prognozuojama neįprastai šilta žiema

2011-12-01, 10:35
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuvos klimatologai teigia, jog šis ruduo buvo vienas šilčiausių mokslinių stebėjimų istorijoje, ir prognozuoja neįprastai šiltą žiemą.

 Specialistų teigimu, jei vidutinė oro temperatūra gruodžio mėnesį siekdavo 2–3 laipsnius šalčio, šį sezoną vidutinė temperatūra vyraus apie nulį.

Apibendrinant trečiadienį pasibaigusį kalendorinį rudenį, Lietuvos klimatologai teigia, kad šis ruduo buvo pirmasis, kada didesnė negu vidutinė oro temperatūra išsilaikė ne kelias dienas, bet visus tris mėnesius.

Specialistai spėja, kad panašiai nustebinti gali ir prasidedanti žiema. Iki Naujųjų metų greičiausiai nesulauksime sniego, o sausio ir vasario mėnesį oro sąlygos pastoviai svyruos tarp šalnų ir atšilimų.

Klimatologė Audronė Galvonaitė sako, kad tokias permainas šiuo metu sukelia vadinamasis La Ninja reiškinys, dėl kurio šiltėja vandenynai, iš jų – ir Atlanto.

„Šiuo metu Atlantas yra ypač aktyvus ir jis siunčia ciklonus arba anticiklonus, kurie yra šilti, nes ateina nuo vandenyno. Todėl orai yra gana švelnūs. Galime turėti gana permainingą žiemą. Yra netgi tokios prognozės, kad, pavyzdžiui, po 2–3 dienas bus šalta, po to kokią savaitę atodrėkis, tada vėl atšilimas. Žiema bus permaininga. Kol kas nesusitaria viso pasaulio klimatologija, kas gi čia bus su dabartine mūsų žiema“, – sako klimatologė A. Galvonaitė.

Mokslininkai teigia, jog šie metai patenka į pačių šilčiausiųjų klimato stebėjimo istorijoje dešimtuką.

Simonas Bendžius
Lietuvos radijas

www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24