Parodoje – taupyti ir tausoti gamtą padedančios idėjos

2011-11-25, 07:21
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Šiauliuose susirinkusios Lietuvos ir užsienio įmonės semiasi idėjų, kaip ekonomiškai ir ekologiškai gyventi, kaip taupyti.

Kasmetėje verslo ir pasiekimų parodoje tikimasi ne tik naujų kontaktų, bet ir realių sutarčių, praneša LTV „Panorama“.

Žmonių gausu jau pirmąją parodos dieną. Šiemet didžiausias dėmesys – technologijoms.

Jos, anot organizatorių, ypač svarbios galimos antros krizės akivaizdoje, kai ir verslas, ir net namų ūkiai ieško būdų, kaip kuo daugiau sutaupyti.

Štai Šiaulių universitetas pristatė paprastą ir daug išlaidų bei investicijų nereikalaujančią taupymo idėją – panaudoti namuose jau atitarnavusius daiktus ir pasigaminti nemokamos elektros energijos.

Minant perdarytą seną treniruoklį galima išgauti daugiau kaip 500 vatų momentinės energijos.

„Matmenys yra nedideli, galima paskirti kamputį kambaryje ir minti, gaminti elektros energija, o paskui panaudoti ją, tarkim, personaliniam kompiuteriui ir kitiems įrenginiams“, – aiškino Šiaulių universiteto darbuotojas Mindaugas Kiriliauskis.

Nemažo parodos lankytojų susidomėjimo sulaukė ir atsinaujinantys energijos šaltiniai – vėjo jėgainės, vandens ir biokuro įrenginiai, saulės kolektoriai.

Pastarųjų pardavėjai sako, kad dar prieš keletą metų kolektoriai buvo perkami tik iš idėjos, tačiau dabar juos įsigyja tiek pramonės įmonės, tiek gyventojai.

„Žmonės jau pradeda skaičiuoti pinigus. Tie žmonės, kurie taupo, pasiskaičiuoja ir sumoka vienam kartui daugiau, o paskiau pinigai sugrįžta per 3–4 metus“, – kalbėjo įmonės „Sinovada“ komercijos direktorius Rimantas Gužas.

Organizatorių teigimu, daugiau kaip trys ketvirtadaliai lankytojų parodoje ką nors įsigyja, o penktadalis – sudaro naudingų sutarčių.

„Verslas siūlo, kaip galėtų gyventojai, pramonė sutaupyti, siūlo, kaip reikėtų elgtis pagal šios dienos iššūkius, nes visi žinome, kad energetikos kainos kyla, todėl belieka vienintelis būdas taupyti“, – teigė Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų generalinis direktorius Alfredas Jonuška.

Šiemet verslo ir pasiekimų parodoje dalyvauja beveik du šimtai įmonių iš Lietuvos ir užsienio, panašiai kaip ir pernai. Be naujausių technologijų čia tris dienas bus demonstruojamos ir įvairios įmonių paslaugos, amatininkų darbai.

Lietuva, Ekonomika, Šiauliai, Verslas, Paroda, Technologijos

Jevgenijus Bardauskas
LTV „Panorama“
www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24