Spausdinti šį puslapį

Meteorologė: šiais metais sniegas sostinėje iškrito planuotai

2018-10-29, 21:18
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Meteorologė: šiais metais sniegas sostinėje iškrito planuotai Joy Real / unsplash.com nuotr.

Nelauktai iškritęs sniegas dažnai tampa įvairiausių nelaimingų atsitikimų kelyje (ir ne tik) priežastimi. Vieni keiksnoja amžinai netikėtai žiemos užkluptus kelininkus, antri sinoptikus, o treti tiesiog džiaugiasi pirmaisiais žiemos ženklais. Natūralu, jog kyla klausimai: nejaugi taip sunku nuspėti, kada snigs? O ar ir sniegas spalio antrojoje pusėje yra normalus reiškinys? Pasidomėkime plačiau.

Šių metų spalio 24 dieną spaudoje pasirodė informacija apie pirmą sniegą Rokiškio apylinkėse, tačiau šis lokalus reiškinys nebuvo užfiksuotas meteorologijos stotyse.

Pirmasis sniegas ir šlapdriba į meteorologijos stotis atneštas šiandien, spalio 29 dienos ankstyvą rytą. Sniegas užfiksuotas Kauno, Lazdijų, Dotnuvos ir Kybartų apylinkėse. Vėliau snygis apėmė beveik visą Lietuvą.

Remiantis SKN (standartinė klimato norma, 1981–2010 m. vidurkis), pirmasis snygis Lietuvoje pasirodo lapkričio 4 dieną. Anksčiausiai pirmasis sniegas iškrenta šiaurės ir rytų Lietuvoje (Dūkštas, Utena, Vilnius, Biržai, Utena, spalio pabaigoje), o vėliausiai – vakarų ir pietvakarių (Šilutė, Klaipėda, Nida, Kybartai lapkričio vidurys) (pav.).

Pirmo snygio standartinė norma Vilniuje yra spalio 29 diena, todėl šiais metais sniegas sostinėje iškrito planuotai. Panašiai ir Biržuose, Utenoje. Tačiau vakarų Lietuvą šiais metais sniegas aplankė beveik 2 savaitėmis ankščiau nei įprastai (SKN lapkričio 10–13 d.).

Įvairiais metais pirmo sniego datos labai nevienodos. Anksčiausiai iškritęs pirmas sniegas užfiksuotas 1972 rugsėjo 28 dieną Panevėžyje, o vėliausiai – 2000-ųjų metų gruodžio 19 dieną Šilutėje ir Klaipėdoje.

Straipsnį parengė Tyrimų ir plėtros skyriaus vyresnioji klimatologė Viktorija Mačiulytė

Komentuoti