Nauju laivu gaudys brakonierius ir teršėjus

2011-11-10, 08:14
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas įsigijo naują stebėjimo laivą, skirtą kontroliuoti taršą Baltijos jūroje ir brakonierius Kuršių mariose.

Už Europos Sąjungos lėšas įsigytas stebėjimo laivas kainavo apie 5,5 mln. litų. Jame sumontuotu specialiu radaru aplinkosaugininkai sako ne tik galėsiantys nesunkiai aptikti naftos dėmes Baltijos jūroje, bet ir nustatyti jų plotą bei teršėją, praneša LTV „Panorama“.

„Europoje ir pasaulyje yra ne vienas atvejis buvęs, kai laivai, praplaukdami per ekonominę zoną, išmeta vienus ar kitus teršalus ir nuplaukia. Tai tokiu atveju mums pavyktų nustatyti, kas yra teršėjas. Tada jau kreiptumėmės į uostą, į kurį jis plaukia, prašydami taikyti tam tikras poveikio priemones“, – tvirtino Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Andrius Kairys.

Laivas stebės ir Kuršių marias. Pasak aplinkosaugininkų, didžiausia problema – dažniausiai naktimis tinklus mariose statantys ir laimikį iš jų traukiantys brakonieriai. Šiemet iš marių ištraukta beveik 20 kilometrų nelegalių tinklų.

Brakonierių tinklai – ir buriuotojų galvos skausmas. Jiems tenka net samdyti narus, kad išvaduotų iš tinklų kartais gerokai apgadintas jachtas. Pasitaiko, kad įsipainioja ir į žvejų tinklus, bet tada esą patys kalti, nes žvejai pažymi tinklų vietas.

„Mes – ne prieš žvejus, ir pasidalinsim mes tas marias, nors paburnojam tiek jie ant mūsų, tiek mes ant jų. Bet brakonieriai yra blogis visiems“, – kalbėjo buriuotojas Ruslanas Arbušauskas.

Naujame laive specialiu prietaisu – termovizoriumi – inspektoriai gerai matys ir dieną ir naktį, todėl tikimasi, kad tai atbaidys ir brakonierius.

Marija Gabrienė
LTV „Panorama“
www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24