Spausdinti šį puslapį

Ruduo smogė negailestingai: dirvožemio paviršiuje šalo iki -6 laipsnių

2018-09-26, 16:58
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Ruduo smogė negailestingai: dirvožemio paviršiuje šalo iki -6 laipsnių Aaron Burden / unsplash.com nuotr.

Karščiais ir sausu oru lepinusi vasara nesibaigė su pirmosiomis kalendorinio rudens dienomis. Net tris rugsėjo savaites šiluma nesitraukė iš Lietuvos ir oro temperatūra dienomis pakildavo iki 24–27 °C.

Vos ne vasarišku karščiu gamta alsavo rugsėjo 19–21 d., kuomet aukščiausia oro temperatūra vietomis šoktelėjo iki rekordinės tų dienų temperatūros – 28–29 °C, o Birštone rugsėjo 20 d. išmatuota 28,8 °C, Joniškyje rugsėjo 21 d. net 29,8 °C! Pirmasis rugsėjo dešimtadienis buvo 2,6–4,5° šiltesnis nei įprastai. Šiame šimtmetyje šilčiau buvo tik 2002 m. Antrasis dešimtadienis buvo 2,7–4,3° aukščiau normos, ir šilčiau buvo tik 1975 m. Nepaisant šiltų dienų, mėnesio viduryje kai kuriomis naktimis vietomis subolavo pirmosios šalnos.

Neįprastos rudens šilumos kulminacija tapę rekordai, galima sakyti, „uždarė“ vasaros sezoną. Rugsėjo 22 d. su stipriais vėjais ir lietumis staigiai įsiveržė šaltis, ir orai, besibaigiant pirmam rudens mėnesiui palaipsniui pradėjo vėsti. Pirmo rudens mėnesio pabaigoje Lietuvoje nusistovėjo būdingi šiam laikotarpiui orai: vakar vietomis krito kruša, įsismarkavo gūsingi vėjai, o praėjusią naktį jiems aprimus ir dangui nusigiedrijus rytiniuose, vietomis pietiniuose bei šiauriniuose šalies rajonuose fiksuotos šalnos ne tik prie žemės paviršiaus, bet ir ore. Labiausiai dirvožemio paviršius atšalo Varėnoje (-6 °C ), žemiausia oro temperatūra čia nukrito iki -1,6 °C.

Didžiausia šalnos tikimybė – po rugsėjo 24 dienos.

Šiais metais pirma naktis su neigiama oro temperatūra buvo šiąnakt, rugsėjo 26 dieną.

Tačiau šalnų yra buvę ir rugpjūtį, visos jos pasitaikė praeito amžiaus 7–8 dešimt. (1964, 1966, 1970, 1971, 1973 ir 1976 m.). Žemiausiai oro temperatūra naktį buvo nukritusi iki -2,9 °C 1966 m. rugpjūčio 30 d. Varėnoje.

Dažnai pirmasis rudens mėnuo tampa vasaros pratęsimu, nes buvusiai atmosferos cirkuliacijai reikia šiek tiek laiko persitvarkyti į šaltojo sezono režimą. Dienoms trumpėjant atmosfera šąla ir šals kur kas greičiau nei vandenynai, o dėl didėjančio kontrasto tarp jų orai darysis vis nepastovesni. Prognozuojama, kad paskutinė rugsėjo savaitė ir spalio pradžia bus 0,2–0,7 °C žemiau normos.

Oro temperatūra dienos metu kartais dar galės pakilti iki 15 °C, tačiau naktys jau bus tikrai vėsios. Taip pamažėle pareisime į tikrą vėsų ir drėgną rudenį, nes rugsėjo pabaigoje kritulių galime sulaukti daugiau nei įprastai.

Tyrimų ir plėtros skyriaus vyresnioji klimatologė Viktorija Mačiulytė

Komentuoti