Aplinkos ministerija pasirengusi reguliuoti šernų populiaciją

2014-02-03, 17:46
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Sausio 29 d. Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtam šernų populiacijos reguliavimo planui. Skubiai buvo imtasi rengti įvairius pakeitimus, kaip užtikrinti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) rekomendacijas sumedžioti iki 90 proc. šalyje esančių šernų.

„Esame teisinė valstybė ir reikia žiūrėti, kad viskas būtų atlikta tvarkingai. Reikia pakeisti labai daug taisyklių ir įsakymų, bet praktiškai viską jau susidėliojome. Aplinkos ministerija pasiruošusi  reguliuoti šernų populiaciją“, – sakė aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Medžiotojams jau buvo pranešta, kad, pagal šernų populiacijos reguliavimo planą, afrikinio kiaulių maro (AKM) grėsmės zonoje esančiuose rajonuose bus siekiama sumedžioti visus šernus. Kituose rajonuose – iki 90 proc. šernų populiacijos.

Tačiau ne visa Lietuva patenka į medžioklės plotus. Dalyje teritorijų yra draudžiama medžioti arba ten medžioklė vyksta kitais principais (komercinės medžioklės plotai, medžioklės plotai mokymo tikslais, kai kurios saugomos teritorijos). Aplinkos ministras pavedė Generalinei miškų urėdijai ir Saugomų teritorijų tarnybai užtikrinti, kad populiacijos reguliavimo plane numatyti šernų medžioklės limitai būtų įgyvendinti ir ne medžioklės plotuose.

Aplinkos ministerija taip pat nurodė regionų aplinkos apsaugos departamentams sugriežtinti medžioklės kontrolę. Kontrolė bus nukreipta dviem kryptimis– į medžiotojų tikrinimą ir kovą su brakonieriais. VMVT medžiotojams yra nurodžiusi griežtai laikytis veterinarinių reikalavimų, kiekvieno sumedžioto šerno mėginiai privalo būti perduoti tyrimams, atsakingai pasirūpinti skerdienos atliekomis, naudoti tinkamas dezinfekcines priemones ir t. t. Aplinkos apsaugos inspektoriai griežtai tikrins, kaip medžiotojai laikosi šių reikalavimų, ar tvarkingai vykdo medžioklę pagal kitas taisykles.

Sustiprinti kovą su brakonieriais taip pat būtina, kadangi brakonieriai nesilaiko jokių reikalavimų ir, pasinaudodami šernų medžioklės metu kilusiu chaosu, gali suaktyvinti savo nelegalią veiklą.

Vyriausybei patvirtinus ketinimus taikyti finansines skatinimo priemones už sumedžiotą šerną, dalis medžiotojų atsisako vykti į medžiokles, kol nebus aiški mokėjimo tvarka. Pagal Vyriausybės nutarimą, finansines skatinimo priemones turės administruoti VMVT. „Tikimės, kad finansinio skatinimo tvarka bus greitai parengta. Ji leis mums dar efektyviau organizuoti šernų medžioklę ir kartu stabdyti užkrato plitimą“, – teigė V. Mazuronis.

www.am.lt

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24