Savivaldybės lygio ekstremalioji situacija – dėl Nevėžio upės taršos

2018-09-24, 12:14
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Savivaldybės lygio ekstremalioji situacija – dėl Nevėžio upės taršos Asociatyvi nuotr. Erica Nilsson / unsplash.com

Penktadienį, rugsėjo 21-ąją, Kėdainių rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija paskelbė savivaldybės lygio ekstremaliąją situaciją dėl nepilnai išvalytų nutekamųjų vandenų patekimo į Nevėžio upę.

Nelegaliai į kanalizaciją išleistoms toksinėms medžiagoms sutrikdžius UAB „Kėdainių vandenys“ valymo įrenginių darbą, jie vis dar nėra pajėgūs tinkamai išvalyti į Nevėžį patenkančių nuotekų, tad tarša organinėmis medžiagomis leistinas normas upėje viršija tris kartus.

Tyrimai atliekami septynias dienas

Nepaprastoji padėtis paskelbta iš karto, kai tik rugsėjo 20 dieną buvo gautas Aplinkos apsaugos departamento raštas apie Nevėžyje užfiksuotus taršos rodiklius. Jame naujausių tyrimų duomenimis, ištyrus upės vandens mėginius 1,3 kilometro žemiau nuotekų išleidimo vietos, fiksuota tarša organinėmis medžiagomis leidžiamas normas viršija kiek daugiau nei tris kartus.

Tačiau tai nėra tikslūs šių dienų situaciją atspindintys duomenys, nes biologinio užterštumo rodikliai paaiškėja mėginius tiriant septynias dienas. Aplinkosaugininkų teigimu, laboratorinio tyrimo metodikos ir proceso paspartinti negalima.

Sumažėjo biologinė Nevėžio tarša

Bendrovės „Kėdainių vandenys“ vadovo Kęstučio Vaitkevičiaus teigimu, šiuo metu biologinių valymo įrenginių darbą jau pavyksta normalizuoti. Paskutiniais tyrimų duomenys rodo, kad sumažėjo biologinė Nevėžio tarša, į upę išleidžiamas vanduo skaidrėja. Šiai dienai išvaloma apie 90 procentai teršalų, tačiau reikia, kad šis rodiklis būtų dar didesnis.

Valymo įrenginių funkcionavimą planuojama visiškai atstatyti per savaitę, jeigu vėl nesikartos nelegalūs nuodingų chemikalų išleidimai į miesto kanalizaciją.

Galutinį veiksmų planą „Kėdainių vandenų“ vadovas žada pristatyti rugsėjo 26 dieną.

Kėdainių rajono savivaldybės informacija

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24