Spausdinti šį puslapį

Vyriausybė pritarė, kad atliekų susikaupimo norma būtų skaičiuojama pagal gyventojų skaičių

2018-07-11, 14:56
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvinė iliustracija Asociatyvinė iliustracija © M.Paliuškevič nuotr.

Vyriausybė trečiadienio posėdyje pritarė Aplinkos ministerijos (AM) parengtam Vyriausybės nutarimo projektui, kuriuo siekta aiškiau reglamentuoti rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą dydžio nustatymą.

AM teikiamame projekte siūloma patikslinti atliekų susikaupimo normos skaičiavimą - nustatyti, kad komunalinių atliekų kiekis ar norma būtų skaičiuojama kilogramais vienam gyventojui ar darbuotojui.

Šiuo metu atliekų susikaupimo norma skaičiuojama nekilnojamojo turto plotui.

Pagal nustatytas atliekų susikaupimo normas, atsižvelgdamos į atliekų tvarkymo infrastruktūros eksploatavimo sąnaudas, savivaldybės gali nustatyti minimalią komunalinių atliekų tvarkymo paslaugos apimtį.

Projektu siūloma atsisakyti ir kitų besidubliuojančių nuostatų, pasak AM, kėlusių daug neaiškumo savivaldybėms.

Taip pat siūlyme numatoma galimybė nemokėti pastoviosios įmokos dalies negyvenamų statinių savininkams, kurių statinyje yra įvykusi avarija arba statinių naudojimą sustabdė jų prižiūrėtojas.

AM taip pat siūlo numatyti reikalavimą detalizuoti atliekų turėtojams teikiamas sąskaitas, nurodant savivaldybės teritorijoje praėjusiais metais rūšiuotų ir nerūšiuotų atliekų dalis. Tikimasi, kad tai skatintų gyventojus rūšiuoti.

Projekte numatoma ir galimybė prie būtinųjų sąnaudų įtraukti ir komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūros plėtros sąnaudas, atsižvelgus į tai, kad komunalinių atliekų tvarkymo sistemos plėtra būtina, siekiant užtikrinti tinkamą jos tolimesnį funkcionavimą ir atnaujinimą.

Numatyta, kad pasikeitimai įsigalios nuo kitų metų sausio 1 d.

Komentuoti