Per 5 metus jūra pasiglemžė trečdalį Palangos kopų

2011-10-21, 06:58
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Palangoje po penkerių metų pertraukos žabų tvorelėmis pradėta tvirtinti kopas. Pirmiausia – ties į jūrą įtekančia Rąžės upe.

Jos bus pinamos keturiomis eilėmis. Taip tikimasi ne tik sutvirtinti kopas, bet ir nuo smėlio pustymo apsaugoti Rąžės žiotis. Žabų tvorelės Palangos pajūryje nebuvo pinamos 5 pastaruosius metus. Dėl to, teigiama, jūra pasiglemžė kone trečdalį kurorto kopų.
„Kaip tik čia yra kritinė vieta. Kita kritinė vieta – ties moterų paplūdimiu. Kadangi kopos nebuvo tvarkomos, ten faktiškai tuo smėliu užpustytas miškas“, – sakė Palangos komunalinio ūkio direktorius Konstantinas Skierus.
Šiemet kurorto komunalininkai žada išpinti dar apie 3 kilometrus žabų tvorelių prie tilto į jūrą.
Mokslininkai sako, kad jūros skalaujami, audrų talžomi krantai keičiasi nuolat ir to nepakeisi. Norint išsaugoti žmonėms patrauklius paplūdimius juos tenka tvarkyti. Žabų tvoreles, anot jų, tikslingiausia pinti ne dabar, o po audrų sezono.
„Geriausia šiuos darbus organizuoti pavasario laikotarpiu. Bet pas mus Lietuvoje būna šiek tiek atvirkščiai – ateina lėšos, ar lieka tų lėšų, ar viešieji pirkimai užtrunka ir nesusikoreguoja su laiku tie darbai. Bet žinoma, reikia tuos darbus atlikti, svarbu, kad jie būtų atliekami ir jie turėtų būti atliekami nuolatos“, – teigė Baltijos pajūrio aplinkos tyrimų ir planavimo instituto direktoriaus pavaduotojas Saulius Gulbinskas.
Tvarkyti krantus atsieina brangiai. Iš Palangos savivaldybės gamtosaugos fondo skirtų 14 tūkst. litų, anot komunalininkų, išpinti visiems beveik 5 kilometrams tvorelių, greičiausiai neužteks, tad dalį darbų teks atlikti avansu.

Asta Kažukauskienė
LTV naujienų tarnyba
www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24