Spausdinti šį puslapį

Avarija N. Zelandijoje – didžiausia ekologinė katastrofa

2011-10-11, 14:38
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Iš ant seklumos N. Zelandijoje užplaukusio krovininio laivo besiliejanti nafta sukėlė šalyje didžiausią ekologinę nelaimę.
Pareigūnai sako, kad išsilieti galėjo iki 300 tonų naftos iš 1700 tonų krovinio, praneša bbc.co.uk.
Konteinerinis laivas „Rena“ užplaukė ant seklumos Naujojoje Zelandijoje praėjusį trečiadienį.

Darbininkams renkant išsiliejusią naftą iš paplūdimių, blogas oras stabdė darbą, trukdė išsiurbti naftą iš laivo. Padėtis dabar dar tik prastėja, nes prognozuojama, kad blogi orai laikysis artimiausias dvi paras.
„Noriu pabrėžti, kad ši nelaimė yra didžiausia Naujosios Zelandijos ekologinė katastrofa, įvykusi jūroje“, – sako šalies Aplinkos ministras Nickas Smithas.
Pranešama, kad iki antradienio iš laivo ištekėjo nuo 200 iki 300 tonų naftos. Ji veržiasi iš pagrindinio laivo rezervuaro ir plinta pietvakarių kryptimi. Skelbiama, kad nelaimė įvyko, kai buvo pramuštas pagrindinis laivo rezervuaras.
Bijomasi, kad blogas oras gali dar labiau pažeisti laivą ir sukelti visų 1700 tonų naftos išsiliejimą iš konteinerių į jūrą. Iki 4 metrų kylančios bangos sklaido išsiliejusios naftos plotus, taip sunkindamos jos surinkimą.
Pareigūnai uždarė nafta užterštus paplūdimius. Manoma, kad prireiks kelių savaičių, kol pakrantė bus tinkamai išvalyta. Gamtosaugininkai įspėja, kad nafta kelia rimtą grėsmę regiono gamtai.


www.lrt.lt
www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti