Švariu vandeniu džiaugiasi tik pusė miestelio

2011-09-18, 07:55
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Už beveik milijoną litų pastatytais Biržų rajono Germaniškio miestelio vandens nuotekų valymo įrenginiais naudotis gali tik dalis vietinių.

Gyvenantys miestelio centre neturi net vietinių nuotekų surinkimo talpyklų, praneša „Panorama“. Šiukšles, pasak aplinkosaugininkų, dalis Germaniškio gyventojų, įsikūrusių šalia Nemunėlio upės, skiriančios Lietuvą ir Latviją, buitines nuotekas leidžia į upę. Tačiau vanduo susisiekia su šachtiniais šuliniais, iš kurių žmonės vėliau semia geriamąjį vandenį.

Pasak aplinkosaugininkų, iš patikrintų šešiasdešimties sodybų   trisdešimt neturi vietinių nuotekų valymo įrenginių.

Prie upės esančiame namų kvartale įsikūrę daugiausiai pagyvenę bei neįgalūs žmonės. Jie skundžiasi palikti likimo valiai, patys už savo pinigus turi įsirengti   vietinius rezervuarus. Viena Germaniškio gyventoja skaičiuoja, kad jai tai kainuos beveik 2,5 tūkstančio litų.

„Buvo įrengti valymo įrenginiai, tačiau tai padaryta ne iki galo. Visas kaimas džiaugėsi, manė, kad viskas judės į priekį, bet paaiškėjo, kad reikia ir asmeninių valymo įrenginių. Ir dabar valymo įrenginiai apaugę žolėmis“, – situaciją reziumuoja Nemunėlio Radviliškio seniūnas Giedrius Kubilius.

Pasak seniūno, iš šimto miestelyje esančių sodybų tik penkiasdešimt prisijungę prie bendros vandens nuotekų valymo sistemos, nes vykdant projektą 2003-aisiais vienas germaniškietis nesutiko, kad trasa eitų per sklypą ir dalis namų liko neprijungti.

Miestelio centre esantis vienintelis viešas aplūžęs lauko tualetas – geriausias pavyzdys kaip rajono valdžia rūpinasi ne tik Germaniškio žmonėmis, bet ir rajono bei pasienio miestelio įvaizdžiu, pro kurį kasdien pravažiuoja šimtai poilsiautojų bei turistų.

Skirmantas Pabedinskas
LTV „Panorama“
, www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24