Spausdinti šį puslapį

Žalieji ragina neišduoti leidimų Astravo AE krovinių gabenimui per Lietuvą

2013-05-13, 13:42
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Atsiradus duomenų, kad per Lietuvą gabenami Astravo atominės elektrinės (AE) statybai skirti kroviniai, Lietuvos žaliųjų partija ragina neišduoti leidimų jų gabenimui. Žalieji taip pat iš Susisiekimo ministerijos reikalauja pasiaiškinimo.

Lietuvos žaliųjų partija išreiškė susirūpinimą, kad galimai pavojingi Astravo atominės elektrinės komponentai bet kuriuo metu gali kirsti Lietuvos sieną.

"Susidaro įspūdis, kad valstybės institucijoms nerūpi, kas yra vežama per Lietuvos teritoriją. Reikalaujame Susisiekimo ministerijos paaiškinti visuomenei apie susiklosčiusią situaciją. Turi būti padaryta viskas, kad per mūsų teritoriją Baltarusija negalėtų gabenti jokių krovinių, skirtų Astravo AE. Tai yra grėsmė Lietuvos saugumui", - pirmadienį išplatintame pranešime cituojamas Lietuvos žaliųjų partijos lyderis, Seimo narys Linas Balsys.

Pasak jo, leidimai per Lietuvą gabenti Baltarusijos AE komponentus turėtų būti neišduodami.

Žalieji aiškina, kad anksčiau taip pat buvo užfiksuota informacija apie Baltarusijos elektrinės statybai gabenamus įrenginius. Esą pernai gegužę į Baltarusiją buvo pervežamas Indijoje pagamintas elektros generatorius, kuris, keliavęs per Gardiną, šiame mieste sukėlė nepaprastąją padėtį. Krovinio pervežimo metu Gardine užfiksuota net 50 kartų didesnis nei įprastai radioaktyvumas. Manoma, kad šis krovinys keliavo ir per Lietuvą.

Žaliųjų teigimu, šiuo metu bendrovė "Hoptrans Logistics" per Lietuvą į Baltarusijos Astravo regioną nori pervežti aktyviosios zonos lydymosi lokalizacijos įrenginį - metalo konstrukcijas atominei elektrinei.

Lietuvos žaliųjų partija primena ne kartą išreiškusi savo poziciją prieš atominių elektrinių plėtrą Baltijos jūros regione. Po Lietuvos skundo dėl Baltarusijoje vystomos Astravo atominės elektrinės šių metų balandžio viduryje Jungtinių Tautų Poveikio aplinkai įvertinimo tarpvalstybiniame kontekste konvencijos (Espoo) Įgyvendinimo komitetas pateikė išvadas, kad Baltarusija pažeidė šią konvenciją.

Pripažinta, kad Baltarusija nuslėpė parengtą poveikio aplinkai vertinimo dokumentaciją ir nesuteikė realios galimybės Lietuvos visuomenei dalyvauti šiame procese bei tinkamai neinformavo Valstybės apie priimtą sprendimą dėl aikštelės atominės elektrinės statybai Astrave parinkimo. Nustatyta, kad Baltarusija ne tik laiku nepateikė Lietuvos ekspertams ir visuomenei atnaujintos poveikio aplinkai vertinimo dokumentacijos, bet taip pat galutinis dokumentas apie poveikį aplinkai skyrėsi nuo pirminio.

Astravo AE statoma už maždaug 50 kilometrų nuo Vilniaus.

www.l24.lt

Komentuoti