Nuomojamuose ežeruose – jokių tinklų

2013-05-02, 10:53
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis pasirašė įsakymą, kad nuomojamuose vandens telkiniuose draudžiama žvejoti tinklais ir gaudyklėmis. Išimtis bus taikoma tik specializuotai seliavų ir stintelių žvejybai.

„Tai dar vienas žingsnis siekiant apsaugoti nykstančius mūsų šalies žuvų išteklius. Taip pat tai ir papildoma žvejybinių tinklų, kurių prekybą jau uždraudėme, naudojimo kontrolė“, – sako Valentinas Mazuronis.

Pagal iki šiol galiojusią tvarką vandens telkinių nuomotojas savaime įgydavo teisę naudoti ir verslinės žvejybos įrankius – tinklus ir gaudykles. Pavyzdžiui, didesniuose kaip 500 ha vandens telkiniuose buvo leidžiama naudotis iki 500 metrų ilgio statomaisiais tinklaičiais, 15 ežerinių gaudyklių. Pasak aplinkosaugininkų, dalis nuomotojų tuo naudodavosi beatodairiškai ir piktybiškai - stengdavosi sužvejoti kone visas tame ar kitame ežere esančias žuvis.

„Kai žmogui rūpi tik pelnas, nėra ko tikėtis, kad jis tinkamai rūpinsis tiek pačiu vandens telkiniu, tiek ir jame esančiais žuvų ištekliais. O juk būtent tai yra pagrindinė ir svarbiausioji nuomotojo pareiga. Jeigu nuomotojams ji nerūpi, lieka vienintelis kelias – imtis draudimo, ką ir padarėme“, – teigia ministras V. Mazuronis.

Dabar Lietuvoje nuomojama daugiau kaip 1000 vandens telkinių. Sprendimas leisti nuomoti priimtas dėl to, kad valstybė nėra pajėgi užtikrinti visų Lietuvoje esančių telkinių įžuvinimo ir kontrolės. Šios pareigos kartu su teisėmis perduotos nuomotojams.

Aplinkos ministerijos informacija

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24