Dirbtiniam intelektui nėra ribų: prakalbino Šiaurės pašvaistę

2018-11-29, 12:41
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Dirbtiniam intelektui nėra ribų: prakalbino Šiaurės pašvaistę pixabay.com asociatyvi nuotr.

Išgirsti, kaip skamba Šiaurės pašvaistė. Skamba utopiškai, tiesa? Tačiau su „Huawei“ kompanijos pagalba šiuo magišku reginiu dabar galima ne tik grožėtis, bet ir jo pasiklausyti. Bendradarbiaujant su pasaulinio lygio menininkais ir pasitelkus „Mate 20 Pro“ intelektualiojo telefono galimybes, Šiaurės pašvaistė atsiskleidė nauju pavidalu – pavirto į mistika dvelkiančią simfoniją. Anot Baltijos šalių vartotojų verslo grupės vadovo Yanfei, šis kūrinys iliustruoja begalinį dirbtinio intelekto potencialą ir dar kartą įrodo, kad technologijų pritaikymas nepaiso jokių barjerų.

Siekė perteikti niekur negirdėtą kalbą

Norėdama pažymėti naujųjų flagmanų pasirodymą rinkoje, „Huawei“ nusprendė išbandyti įrenginyje įdiegto dirbtinio intelekto galimybes bei padaryti tai, kas galėtų nustebinti daugelį, t. y. užfiksuoti šviesos garsą. Įkvėpimo šiai idėjai įgyvendinti kūrėjai sėmėsi iš gamtos bei pasirinko vieną paslaptingiausių ir mistiškiausių gamtos reiškinių – Šiaurės pašvaistę.

Simfonija „Šviesų skambesys“ – tai kelių mėnesių trukmės menininkų ir technologijų ekspertų bendradarbiavimo vaisius, rašoma pranešime spaudai. Anot Yanfei, realizuojant idėją norėta pademonstruoti, kaip žmonės gali išmokyti dirbtinį intelektą skaityti atvaizdus ir pagal juos sukurti naujus garsus.

„Mūsų pagrindinis tikslas buvo Norvegijoje užfiksuoti Šiaurės pašvaistę bei specialiai apmokyti dirbtinio intelekto sistemą, diegiamą ir išmaniuosiuose telefonuose, atpažinti esminius elementus įamžintuose vaizduose. Dar didesnis iššūkis buvo juos paversti atskirais muzikos elementais“, – kalba Yanfei.

Anot jo, šie unikalūs garsai vėliau su „Mate 20 Pro“ flagmano pagalba buvo sujungti į simfoniją. Tuo metu galutinis menininkų komandos išbandymas buvo sukurti daugialypę patirtį, kuri visavertiškai perteiktų anksčiau niekur nematytą ir negirdėtą Šiaurės pašvaistės kalbą.

Meno ir technologijų tandemas

Kaip pasakoja Yanfei, po naktiniu dangumi Tromsø mieste Norvegijoje „pašvaisčių medžiotojas“ Kjetilas Skoglis kurį laiką filmavo Šiaurės pašvaistę. Baigęs filmuoti, užfiksuotą vaizdo medžiagą jis išsiuntė į garso laboratoriją.

Joje kompozitorius Markas Sayfritzas, pasitelkęs specialią dirbtinio intelekto sistemą, apdorojo vaizdinę medžiagą ir sukūrė simfoniją, paremtą užfiksuotais Šiaurės pašvaistės vaizdais. Tuomet šie pirminiai simfonijos fragmentai buvo paleisti groti „Mate 20 Pro“ telefone.

Galiausiai, kai buvo sudarytos atskiros muzikos dalys, jomis buvo pasidalyta su vienu iš geriausių pasaulio dirigentų ir kompozitorių Jamesu Shearmanu. Jis parengė aranžuotes orkestro pasirodymui, kuris ir atliko simfoniją „Šviesų skambesys“ žymiojoje Brahmso salėje Vienoje.

„Kurdamas šią simfoniją, siekiau pabrėžti ir sustiprinti emocijas, todėl atsiranda pojūtis, lyg Šiaurės pašvaistė ir dirbtinis intelektas kalbėtų su mumis per muziką“, – pasakoja J. Shearmanas, simfonijos dirigentas ir aranžuotojas.

Prireikė galingo pagalbininko

Yanfei teigimu, simfonijos „Šviesų skambesys“ sukūrimas buvo ilgas ir sudėtingas procesas, todėl jam reikėjo patikimo bei galingo technologinio užnugario. Tam puikiai pasitarnavo naujasis kompanijos flagmanas, aprūpintas dirbtiniu intelektu.

Tiesa, prieš imantis kūrybinės užduoties, inžinieriams buvo pavesta sukurti unikalią dirbtinio intelekto sistemą, kuri galėtų būti apmokoma atpažinti ir analizuoti įvairias šviesos savybes. Tuomet beliko dirbtinį intelektą išmokyti koreliuoti muzikinius elementus pagal nufilmuotos Šiaurės pašvaistės vaizdus.

Kompozitoriaus M. Sayfritzo manymu, gautas rezultatas pranoko visus lūkesčius. „Dirbtinis intelektas muzikoje atvėrė visiškai naują kūrybos galimybių spektrą. Stebėtina, tačiau dabar ši sistema geba analizuoti tokius elementus kaip spalva, dydis, forma ar netgi greitis. Kas stebina dar labiau – pagal identifikuotus atskirus šviesos elementus, dirbtinis intelektas gali modeliuoti garsus, atspindinčius kompozicijos intensyvumą“, – pasakoja jis.

Wangas Yanminas, „Huawei“ Centrinės, Rytų ir Šiaurės Europos vartotojų verslo grupės prezidentas, priduria, kad muzikos elementams apdoroti įprastai reikalinga aukščiausios klasės kompiuterinė įranga. Tačiau su dirbtinio intelekto sistemos pagalba inžinieriai sugebėjo „Mate 20 Pro“ flagmaną paversti naujos kartos kompiuteriu, gebančiu atlikti sudėtingas funkcijas.

„Dirbtinis intelektas ilgą laiką yra mūsų kompanijos mokslinių tyrimų prioritetas. Kaip ir daugelis kitų svarbių technologijų, tai leidžia mums pranokti mūsų galimybių ribas. Simfonija „Šviesų skambesys“ tiksliai iliustruoja šią idėją“, – kalba W. Yanminas.

Medija

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24